Домейн името – визитката на сайта в интернет

Домейн името на всеки уеб сайт е много важно, защото ако е избрано правилно, ще привлича повече посетители.

Ето защо дори една изработка на сайт да е в ранен етап, може да се мисли за подходящо домейн име съобразно предлаганите продукти, услуги или дейности.

Какво трябва да бъде името на домейна?

Всеки ден в интернет се регистрират хиляди имена на домейни и все пак има още нерегистрирани възможности.

Да се избере име на домейн, зависи както от комбинацията на букви и цифри, така и от човешката фантазия.

Първоначално това не изглежда трудно, но вследствие може да се окаже, че избраният от вас домейн вече е регистриран.

Макар че свободни имена има достатъчно, добре е да се съобразите със съветите на специалистите. Според тях доброто домейн име трябва да бъде:

1.Възможно най-кратко и смислено

Това е важно, за да бъде запомнян и изписван лесно домейнът. Засега при най-използваните разширения като .com,.net, .eu и .bg е трудно да се намерят кратки имена например от 2-3 символа. Все пак с новите домейн разширения се дава възможност да се запази уникалното ви кратко име, с което лесно да бъдете открити. От друга страна обаче кратката, но безсмислена комбинация от букви, няма да направи сайта популярен.

2.Да се запомня и изписва лесно

Объркване може да предизвика обстоятелството, че домейните обикновено се изписват на латиница, а много от българските букви се предават по различен начин. Затова трябва да се елиминира възможността за различни варианти на изписване.

3.Да ориентира към съдържанието

Потребителите ще бъдат значително улеснени при откриване на сайта, ако домейнът дава известна представа за съдържанието. Освен това търсачките ще ви класират по-напред. Така че точното име на домейна ще бъде вашето лице в онлайн пространството.

4.Правилно разширение на домейна

Изборът на разширение зависи изцяло от личните предпочитания. Най-популярно засега е .com. Ако дейността ви е свързана с бизнес, най-добре е да се насочите към него. Други разширения са .net, .info, .org и .eu. Добре е да запазите няколко разширения за сигурна гаранция, че уеб сайтът ви ще бъде лесно открит.

5.Част от маркетинга

Изборът на домейн е добре да бъде включен в маркетинговата стратегия, ако сайтът е с бизнес ориентация като електронен магазин, портал, представителен сайт на фирма и др. Така ще постигнете желаното асоцииране с ваши продукти или дейност.

Възможно е и регистрирането името на компанията като домейн, ако имате за цел да рекламирате  или да стартирате нов електронен бизнес. Все пак е задължително да потърсите още един домейн, който да дава най-точна представа за дейността ви.

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Бърз сайт – ангажирани потребители и добри SEO позиции